LE GRAND JULOT (toen nog Eddy Van Mouffaert) startte zijn studies accordeon via privé lessen bij de Brugse virtuoos en bekende muzikant Roger Danneels. We schrijven 1959. Eddy volgde toen reeds het tweede jaar muziekschool aan het Brugse conservatorium.

Roger Danneels was een strenge leermeester, maar dat bleek net de juiste aanpak om een goede accordeonist van Eddy te maken. De studies duurden in totaal 5 jaar lang, tot Roger zelf vond dat hij Eddy niets meer kon bijbrengen. Van dan af stond Eddy er alleen voor.

Gedurende die 5 jaar opleiding was Eddy ook lid van de Brugse Accordeonisten. Met hen trad hij op met de grote groep accordeonisten, aangevuld met wat muzikanten. Er waren optredens o.m. in De Haan voor de toenmalige BRT-televisie, in Brugge, Sluis, Wenduine, enz.

Toen Eddy in 1965 Kampioen van België werd te Brussel, in de hoogste categorie, mocht hij ook altijd solo zijn virtuoos stuk spelen voor het pubiek. Toen het drukker en drukker werd met de optredens, moest Eddy echter noodgedwongen afhaken.

Het duurde nog tot 1973 vooraleer Eddy de schuilnaam LE GRAND JULOT zou gebruiken voor de opnames van zijn eerste LP's. De optredens onder de huidige naam vingen zelfs maar aan sinds 1992. Toen werd het typetje gecreëerd met de strohoed, rode strik en lendenband en zwarte outfit.

Hierbij een leuke foto uit het jaar 1962. Je herkent Eddy helemaal rechts, zittend op de eerste rij, met net achter hem zijn leermeester Roger Danneels. Helaas zijn nog maar enkele medeleerlingen actief als accordeonist of muzikant.